Deser z winogronem

deser z winogronem

SKŁADNIKI

  • większa kiść winogron białych
  • opakowanie bezy
  • galaretka zielona
  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z cytryny i spirytus do smaku

WYKONANIE

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, przelać do naczynia  i odstawić do całkowitego stężenia. Po stężeniu galaretkę pokroić w drobną kostkę.

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec  dodać sok z cytryny i troszeczkę spirytusu do smaku.

Winogron wypłukać, osuszyć, przeciąć na połówki i wyjąć pestki.

Do pucharków kolejno nakładać masę, następnie ułożyć pokruszone bezy, galaretka, owoce i na wierzch różyczka z kremu.

 

deser z winogronem

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *