SKŁADNIKI
- większa kiść winogron białych
- opakowanie bezy
- galaretka zielona
- 0,5 l mleka
- 200 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- sok z cytryny i spirytus do smaku
WYKONANIE
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, przelać do naczynia i odstawić do całkowitego stężenia. Po stężeniu galaretkę pokroić w drobną kostkę.
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać sok z cytryny i troszeczkę spirytusu do smaku.
Winogron wypłukać, osuszyć, przeciąć na połówki i wyjąć pestki.
Do pucharków kolejno nakładać masę, następnie ułożyć pokruszone bezy, galaretka, owoce i na wierzch różyczka z kremu.