Ciasto orzechowe

Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach

SKŁADNIKI

Ciasto kruche

  • 370 g mąki pszennej
  • 370 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe

  • 9 jaj (6 żółtek + 9 białek – 3 żółtka idą do ciasta kruchego)
  • 300 g cukru pudru
  • 150 g orzechów mielonych
  • 150 g orzechów włoskich siekanych
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej

Biszkopt jasny

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g masła 82%
  • spirytus do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Dodatkowo

  • powidło

WYKONANIE

Ciasto kruche

Na stolnicy wszystkie składniki posiekać nożem, zarobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce minim. 1 godz.

Ciasto orzechowe

Białka ubić na sztywno dodać cukier i dokładnie ubić. Następnie kolejno dodać pozostałe składniki, wszystko razem delikatnie wymieszać.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedna część ciasta kruchego, na ciasto wyłożyć ciasto orzechowe i przykryć druga połowa ciasta kruchego. Całość upiec w temperaturze swojego piekarnika.

Biszkopt jasny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt podzielić  równo na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Masa

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać  do smaku sok z cytryny i  spirytusu.

Przełożenie ciasta

Ciasto orzechowe – masa – powidło – biszkopt

ciasto z orzechami

ciasto orzechowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *