SKŁADNIKI
Ciasto kruche
- 370 g mąki pszennej
- 370 g margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe
- 9 jaj (6 żółtek + 9 białek – 3 żółtka idą do ciasta kruchego)
- 300 g cukru pudru
- 150 g orzechów mielonych
- 150 g orzechów włoskich siekanych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mąki pszennej
Biszkopt jasny
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g masła 82%
- spirytus do smaku
- sok z cytryny do smaku
Dodatkowo
- powidło
WYKONANIE
Ciasto kruche
Na stolnicy wszystkie składniki posiekać nożem, zarobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce minim. 1 godz.
Ciasto orzechowe
Białka ubić na sztywno dodać cukier i dokładnie ubić. Następnie kolejno dodać pozostałe składniki, wszystko razem delikatnie wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedna część ciasta kruchego, na ciasto wyłożyć ciasto orzechowe i przykryć druga połowa ciasta kruchego. Całość upiec w temperaturze swojego piekarnika.
Biszkopt jasny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt podzielić równo na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Masa
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny i spirytusu.
Przełożenie ciasta
Ciasto orzechowe – masa – powidło – biszkopt