SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Masa budyniowa
- 1/2 l mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła
- sok z cytryny, spirytus do smaku
Masa truskawkowa
- 1 kg truskawek świeżych lub mrożonych (u mnie mrożone)
- 3-4 galaretki truskawkowe
- cukier do smaku
Masa śmietankowa
- 1/2 l śmietany 30 %
- 1 galaretka czerwona
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- biszkopty okrągłe
WYKONANIE
Biszkopt jasny
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać ciast na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika około 30-40 min.
Biszkopt ciemny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Masa budyniowa
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny i spirytusu.
Masa truskawkowa
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać do smaku cukru. Kiedy truskawki zaczną się gotować, wówczas zdjąć z ognia i wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Masa śmietankowa
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę. wszystko razem ubić.
Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy truskawkowej- biszkopty- połowa masy truskawkowej- masa śmietankowa- biszkopt jasny- dowolna dekoracja.