Cuszima

Cuszima z truskawkami

cuszima z truskawkamiSKŁADNIKI

Biszkopt jasny

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Masa budyniowa

  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • sok z cytryny, spirytus do smaku

Masa truskawkowa

  • 1 kg truskawek świeżych lub mrożonych (u mnie mrożone)
  • 3-4 galaretki truskawkowe
  • cukier do smaku

Masa śmietankowa

  • 1/2 l śmietany 30 %
  • 1 galaretka czerwona
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

WYKONANIE

Biszkopt jasny

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać ciast na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika około 30-40 min.

Biszkopt ciemny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Masa budyniowa

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać  do smaku sok z cytryny i  spirytusu.

Masa truskawkowa

Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać do smaku cukru. Kiedy truskawki zaczną się gotować, wówczas zdjąć z ognia i wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

Masa śmietankowa

Galaretkę rozpuścić  w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę. wszystko razem ubić.

Przełożenie ciasta

Biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy truskawkowej- biszkopty- połowa masy truskawkowej- masa śmietankowa- biszkopt jasny- dowolna dekoracja.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *