Ciasto kruche z makiem, serem i jabłkami

ciasto kruche z serem makiem i jabłkami

Połączenie trzech smaków makownika, serownika z jabłkami, dla mnie rewelacja, polecam nie tylko na święta.

Czas przygotowania – 2 godz.

SKŁADNIKI

Ciasto kruche

  • mąka pszenna – 400 g
  • margaryna – 200 g
  • cukier puder – 200 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • żółtka – 3 sztuki
  • kwaśna śmietana – 3-4 łyżki

Mak

  • mak – 300 g
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier kryształ – 150 g
  • orzechy włoskie – 50 g
  • miód sztuczny – 4 łyżki
  • masło – 80 g
  • płatki migdałowe – 50 g

Ser

  • ser biały – 700 g
  • margaryna – 150 g
  • jajka – 7 sztuk
  • cukier puder – 300 g
  • mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny

Jabłka

  • jabłka – 1 kg
  • cukier kryształ – 100 g
  • galaretka cytrynowa lub pomarańczowa – 2 opakowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Blaszka (blaszka 26×40)

Ciasto kruche

Na stolnicy z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedna część przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor w temp. 180-200 °C.

Drugą część ciasta przełożyć do drugiej blaszki (blaszki muszą być takie same) wyłożonej papierem do pieczenia i nałożyć na nie przygotowany mak.

Mak

Mak sparzyć (zagotować w garnku wodę, jeżeli woda zawrze wówczas wsypać mak i pogotować go na wolnym ogniu 20-30 min., następnie mak przecedzić na gazę i wystudzić) i zmielić przez maszynkę do mięsa na bardzo drobnym sitku. Masło roztopić. Do maku dodać żółtka, cukier kryształ, orzechy, miód i roztopione masło, migdały, wszystko dokładnie wymieszać i na koniec ubić pianę z białek i dodać do maku, wszystko razem wymieszać i przełożyć na ciasto kruche.

Ser

Ser zemleć przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku dwa razy. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać ser, wszystko dokładnie utrzeć, dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i proszek. wszystko razem utrzeć. Ubić piane z białek i dodać do sera i lekko wymieszać. ser wyłożyć na mak i piec w temp. 180 °C przez 50 min.

Jabłka

Jabłka (szara reneta) obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć do rondla i usmażyć, jeżeli będą już gotowe dodać cukier, dokładnie wymieszać i zagotować do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić do przestygnięcia.

Po upieczeniu ciasta wystudzić go, następnie na ser wyłożyć jabłka i przykryć upieczonym ciastem kruchym, udekorować polewą.

ciasta świateczne

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *