Połączenie trzech smaków makownika, serownika z jabłkami, dla mnie rewelacja, polecam nie tylko na święta.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
Ciasto kruche
- mąka pszenna – 400 g
- margaryna – 200 g
- cukier puder – 200 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- żółtka – 3 sztuki
- kwaśna śmietana – 3-4 łyżki
Mak
- mak – 300 g
- jajka – 4 sztuki
- cukier kryształ – 150 g
- orzechy włoskie – 50 g
- miód sztuczny – 4 łyżki
- masło – 80 g
- płatki migdałowe – 50 g
Ser
- ser biały – 700 g
- margaryna – 150 g
- jajka – 7 sztuk
- cukier puder – 300 g
- mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- sok z połowy cytryny
Jabłka
- jabłka – 1 kg
- cukier kryształ – 100 g
- galaretka cytrynowa lub pomarańczowa – 2 opakowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Blaszka (blaszka 26×40)
Ciasto kruche
Na stolnicy z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedna część przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor w temp. 180-200 °C.
Drugą część ciasta przełożyć do drugiej blaszki (blaszki muszą być takie same) wyłożonej papierem do pieczenia i nałożyć na nie przygotowany mak.
Mak
Mak sparzyć (zagotować w garnku wodę, jeżeli woda zawrze wówczas wsypać mak i pogotować go na wolnym ogniu 20-30 min., następnie mak przecedzić na gazę i wystudzić) i zmielić przez maszynkę do mięsa na bardzo drobnym sitku. Masło roztopić. Do maku dodać żółtka, cukier kryształ, orzechy, miód i roztopione masło, migdały, wszystko dokładnie wymieszać i na koniec ubić pianę z białek i dodać do maku, wszystko razem wymieszać i przełożyć na ciasto kruche.
Ser
Ser zemleć przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku dwa razy. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać ser, wszystko dokładnie utrzeć, dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i proszek. wszystko razem utrzeć. Ubić piane z białek i dodać do sera i lekko wymieszać. ser wyłożyć na mak i piec w temp. 180 °C przez 50 min.
Jabłka
Jabłka (szara reneta) obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć do rondla i usmażyć, jeżeli będą już gotowe dodać cukier, dokładnie wymieszać i zagotować do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Po upieczeniu ciasta wystudzić go, następnie na ser wyłożyć jabłka i przykryć upieczonym ciastem kruchym, udekorować polewą.