Na pewno na naszym stole w wieczór wigilijny nie może zabraknąć karpia. Można go przyrządzić na wiele sposobów, jednak tym razem karp prosty panierowany ze smażona cebulą.
SKŁADNIKI
- porcja karpia, filet, dzwonka
- 2-3 jajka
- 1 cytryna
- mąka pszenna
- bułka tarta
- przyprawa do ryb
- 4-5 szt. cebuli
- masło
- tłuszcz do smażenia
- sol, pieprz
WYKONANIE
Porcje karpia dokładnie wypłukać, oczyścić. Następnie dobrze natrzeć przyprawą do ryb, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 3-4 godz. Kiedy ryba nabierze aromatu przypraw panierować ją w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Na patelnie nakroić cebulę w krążki, delikatnie ją na solić i podlać niewielką ilością wody. Cebulę dusić aż delikatnie zmięknie i woda odparuje. Do cebuli dodać mało i podsmażyć ją również na złoty kolor.
Cebulę wyłożyć na usmażoną rybę.