Karp smażony z cebulą

karp smażony z cebulą

Na pewno na naszym stole w wieczór wigilijny nie może zabraknąć karpia. Można go przyrządzić na wiele sposobów, jednak tym razem karp prosty panierowany ze smażona cebulą.

SKŁADNIKI

  • porcja karpia, filet, dzwonka
  • 2-3 jajka
  • 1 cytryna
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • przyprawa do ryb
  • 4-5 szt. cebuli
  • masło
  • tłuszcz do smażenia
  • sol, pieprz

WYKONANIE

Porcje karpia dokładnie wypłukać, oczyścić. Następnie dobrze natrzeć przyprawą do ryb, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 3-4 godz. Kiedy ryba nabierze aromatu przypraw panierować ją w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Na patelnie nakroić cebulę w krążki, delikatnie ją na solić i podlać niewielką ilością wody. Cebulę dusić aż delikatnie zmięknie i woda odparuje. Do cebuli dodać mało i podsmażyć ją również na złoty kolor.

Cebulę wyłożyć na usmażoną rybę.

karp smażony z cebulą

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *