U mnie zawsze na wigilijnym stole jest karp w sosie śmietanowo-chrzanowym. Jest bardzo smaczny, nawet sam sos jest dobry, jeżeli ktoś nie przepada za karpiem. Nie wymaga dużego nakładu pracy, co jest ważne w całej tej krzątaninie świątecznej.
Czas przygotowania – 40 min.
Składniki
- filet z karpia – ok. 1/2 kg
- śmietana 18 % – 400 g
- chrzan tarty – do smaku
- sól, pieprz – do smaku
- sok z cytryny – do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Filet karpia przyznam się, że miałam gotowy bez ości, zakupiony w markecie, sama nie dałabym rady pozbawić go życia.
Filet dokładnie wypłukać, osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny oprószyć solą i pieprzem.
Ułożyć filet na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, skropić go delikatnie olejem i piec na złoty kolor.
Pod koniec pieczenia śmietanę wymieszać z chrzanem ze słoiczka (lepszy by był świeży ale trudno go dostać o tej porze roku), doprawić solą i pieprzem i wylać powstały sos na karpia tak ok. 15 min przed końcem pieczenia.
Karp jest gotowy kiedy sos się nie co zredukuje i zgęstnieje.