Kompot z suszu

kompotzsuszu

Najwspanialszy, najsmaczniejszy na świecie kompot, nie tylko w wigilię. Bardzo aromatyczny, zdrowy. Dobrowolnie można dodać swoje ulubione składniki np. cytrusy, anyż, śliwki, gruszki.

SKŁADNIKI

  • jabłka suszone – 200 g
  • śliwki wędzone/kalifornijskie – 200 g
  • gruszki suszone – 100 g
  • laska cynamonu
  • kilka goździków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotować około 2-3 litry wody.

Do wrzątku dodać wypłukane suszone owoce, przyprawy wedle uznania.

Całość zagotować (15-20 min), tak aby wydobyć cały aromat z suszek.

Dosłodzić miodem lub cukrem.

Można do kompotu również wykorzystać zimowe przetwory ze spiżarni tj.: gruszki, śliwki, czereśnie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Kompot i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *