Krem z suszonych borowików

kremzborowikow

Grzybowa zupa-krem. Idealna, delikatna, pachnąca. Również jest w menu wigilijnym.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • suszone borowiki – 100 g
  • marchewka – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • seler – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • ziele angielskie – 4 ziarenka
  • skrzydełka z kury, kurczaka – 2 sztuki
  • liść laurowy – 4 listki
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron kokardki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Grzyby wypłukać i namoczyć najlepiej na noc w niewielkiej ilości wody.

Do garnka wrzucić kości drobiowe, dodać warzywa i ugotować bulion (ok. 2-3 litry wody).

Do gotującego się bulionu dodać namoczone grzyby suszone wraz z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i całość gotować do momentu aż grzyby będą miękkie.

Na koniec doprawić solą, pieprzem i wystudzić.

Wyjąc kości i całość zmiksować blenderem na krem.

Podawać z ryżem lub makaronem, ja przeważnie podaje z makaronem kokardki.

kremzborowikow2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *