Grzybowa zupa-krem. Idealna, delikatna, pachnąca. Również jest w menu wigilijnym.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- suszone borowiki – 100 g
- marchewka – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- seler – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- ziele angielskie – 4 ziarenka
- skrzydełka z kury, kurczaka – 2 sztuki
- liść laurowy – 4 listki
- sól, pieprz do smaku
- makaron kokardki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grzyby wypłukać i namoczyć najlepiej na noc w niewielkiej ilości wody.
Do garnka wrzucić kości drobiowe, dodać warzywa i ugotować bulion (ok. 2-3 litry wody).
Do gotującego się bulionu dodać namoczone grzyby suszone wraz z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i całość gotować do momentu aż grzyby będą miękkie.
Na koniec doprawić solą, pieprzem i wystudzić.
Wyjąc kości i całość zmiksować blenderem na krem.
Podawać z ryżem lub makaronem, ja przeważnie podaje z makaronem kokardki.