Kruche ciastka korzenne

ciastka korzenne

Ciastka są przepyszne, pasują do nich różne kremy, masy, konfitury, chociaż ja jestem zwolennikiem powideł. Są kruche, pachnące i szybkie do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 100 gr cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka  kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • powidło śliwkowe

WYKONANIE

Mąkę i margarynę posiekać nożem na stolnicy, następnie dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremką ciasteczka. Upiec.

Po upieczeniu ciastka przełożyć powidłem śliwkowym. Wierzch udekorować polewą lub cukrem pudrem.

ciastka korzenne

kruche ciastka korzenne

ciastka korzenne

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasteczka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *