Nie wyobrażam sobie świąt bez tego makowca, bardzo go lubię bo jest dużo maku plus bakalie oczywiście.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mak – 500 g
- margaryna – 380 g
- cukier puder – 680 g
- jabłka – 900 g
- jaja – 14 sztuk
- kasza manna – 14 łyżek
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- krojone orzech włoskie – 1,5 szklanki
- rodzynki- 100 g
- płatki migdałowe – 100 g
- aromat migdałowy – kilka kropel
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na dużą blaszkę.
Mak sparzyć (dodać do wrzątku i na małym ogniu kilka minut pogotować, następnie mak odcedzić na gazę i pozostawić do ostygnięcia) i zmielić przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku lub zmielić dwa razy.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak i utarte jabłka, pozostałe bakalie, kaszę mannę, aromat i wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do maku i lekko wymieszać.
Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp.150-180 °C przez ok. 40 min.
Po upieczeniu udekorować polewą.