Od dziecka jestem smakoszem makowca zwijanego. Robiłam już makowca z innych składników, ten jest typowym ciastem drożdżowym. Przepis sprawdzony, skórka nie odchodzi od ciasta, nie kruszy się.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe
- mąka pszenna – 3 szklanki
- mleko – 1/2 szklanki
- drożdże świeże – 50 g
- cukier kryształ – 6 łyżek
- sól – 1/2 łyżeczki
- masło – 70 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- żółtka – 4 sztuki
Masa makowa
- cukier kryształ – 90 g
- rodzynki – 50 g
- mak – 250 g
- orzechy włoskie – 50 g
- miód sztuczny – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka
- mieszanka keksowa – 100 g
- białka – 4 sztuki
- olejek migdałowy – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masa makowa
Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.
Kiedy mak wystygnie zmielić go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki: miód, bakalie, roztopione masło, olejek, cukier. Na koniec ubić białka na sztywno i dokładnie wymieszać z masą makową.
Ciasto
Do osobnego naczynia pokruszyć, drożdże, dodać letnie mleko i cukier, wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia- rozczyn drożdżowy.
Masło roztopić, przestudzić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy, wszystko dokładnie wyrobić i na koniec dodać roztopione masło, dokładnie wyrobić, ciasto będzie gotowe kiedy samo ładnie odejdzie od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, nałożyć równo po całym cieście masę makową i zwinąć w rulon. Końce podwinąć pod spód. Gotowego makowca owinąć papierem do pieczenia pozostawić ok. 1 cm luzu miedzy ciastem a papierem, przełożyć do blaszki, keksówki i odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec ok. 40-50 min w temp. 180 C.