Makowiec zwijany II

makowiec z polewą czekoladową

Od dziecka jestem smakoszem makowca zwijanego. Robiłam już makowca z innych składników, ten jest typowym ciastem drożdżowym. Przepis sprawdzony, skórka nie odchodzi od ciasta, nie kruszy się.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • mleko – 1/2 szklanki
  • drożdże świeże – 50 g
  • cukier kryształ – 6 łyżek
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • masło – 70 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • żółtka – 4 sztuki

Masa makowa

  • cukier kryształ – 90 g
  • rodzynki – 50 g
  • mak – 250 g
  • orzechy włoskie – 50 g
  • miód sztuczny – 3 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • mieszanka keksowa – 100 g
  • białka – 4 sztuki
  • olejek migdałowy – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masa makowa

Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.

Kiedy mak wystygnie zmielić go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).

Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki: miód, bakalie, roztopione masło, olejek, cukier. Na koniec ubić białka na sztywno i dokładnie wymieszać z masą makową.

Ciasto

Do osobnego naczynia pokruszyć, drożdże, dodać letnie mleko i cukier, wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia- rozczyn drożdżowy.

Masło roztopić, przestudzić.

Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy, wszystko dokładnie wyrobić i na koniec dodać roztopione masło, dokładnie wyrobić, ciasto będzie gotowe kiedy samo ładnie odejdzie od ręki.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto rozwałkować na stolnicy, nałożyć równo po całym cieście masę makową i zwinąć w rulon. Końce podwinąć pod spód. Gotowego makowca owinąć papierem do pieczenia pozostawić ok. 1 cm luzu miedzy ciastem a papierem, przełożyć do blaszki, keksówki i odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec ok. 40-50 min w temp. 180 C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta, Drożdżowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *