Nalewka pachnąca suszkami, goździkami. Bardzo aromatyczna i świąteczna.
SKŁADNIKI
- daktyle suszone – 200 g
- morele suszone – 200 g
- śliwki kaliforniskie – 200 g
- pomarańcze – 2 sztuki
- orzechy włoskie – 200 g
- jabłka suszone – 100 g
- gruszki suszone – 100 g
- goździki – 5 sztuk
- cynamon – 5 łyżek
- rodzynki – 100 g
- cukier – 3 łyżki
- miód – 5 łyżek
- spirytus – 500 ml
- wódka – 1000 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, pokroić w plasterki.
Do dużego słoja nałożyć warstwami owoce, laskę cynamonu podzielić na mniejsze kawałki, goździki.
W 1 szklance gorącej wody rozpuścić cukier i miód i przestudzić.
Owoce zalać spirytusem, wódką, wodą z cukrem i miodem.
Nalewkę odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce.
Po tym czasie całość przecedzić, przefiltrować. Owoce wykorzystać do ciast, deserów.
Nalewka bardzo dobra. Aromatyczna.
Mniam mniam 🙂