- mąka pszenna – 4 szklanki
- jajko – 1 sztuka
- cukier puder – 0,5 szklanki
- soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
- sól – szczypta
- gęsta kwaśna śmietana – 1 szklanka
- margaryna – 1 kostka
Krem
- mleko – 0,5 szklanki mleka
- cukier kryształ – 16 dag
- orzechy włoskie mielone – 20 dag
- masło 82 % – 1 kostka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie na pozostałe składniki. dodać jajko, cukier puder, sól oraz margarynę. Za pomocą noża wymieszać wszystkie składniki. Do śmietany dodać sodę, a następnie dodać mieszaninę na stolnicę i uformować ciastko. Ciasto pokroić na mniejsze kawałki i uformować z nich tak jak na kopytka, a następnie podzielić na małe kawałki tak aby zakryły cały otwór w orzeszkownicy. Kawałki ciasta włożyć do nagrzanej i posmarowanej olejem orzeszkowicy i piec aż do uzyskania rumianej barwy.
Krem
Mleko zagotować z cukrem a następnie dodać mielone orzechy, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać stopniowo wystudzone sparzone orzechy z mlekiem. Po dodaniu wszystkich orzechów ucierać masę ok 1 minuty.
Gotową masę przekładać upieczone orzeszki.