Pierniczki

pierniczki foremiki

Podstawowy przepis na pierniczki typowo świąteczne. Proste a dobre.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 4 szklanki
  • jajka całe – 2 sztuki
  • cukier – 1/5 szklanki
  • masło – 2 duże łyżki
  • miód – 30 dag
  • soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika – 1 opakowanie
  • kakao – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na stolnice przesiać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika, dodać ciepły miód, pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i dokładnie je wyrobić.

Uwaga z podsypywaniem maki, niewielkie ilości. Oprószać wałek w mące.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć ciasteczka i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 15-20 min. w temp. 180 ºC.

Pierniczki po upieczeniu stopniowo twardnieją, dlatego dobrze jest je upiec minimum 2 tygodnie przed świętami, zamknąć szczelnie w pojemniku.

Aby szybciej skruszały i stały się miękkie należy do pojemnika z piernikami włożyć pół świeżej pomarańczy.

Pierniczki można udekorować polewą lukrem.

pierniczki czisateczka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *