Podstawowy przepis na pierniczki typowo świąteczne. Proste a dobre.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 4 szklanki
- jajka całe – 2 sztuki
- cukier – 1/5 szklanki
- masło – 2 duże łyżki
- miód – 30 dag
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- przyprawa do piernika – 1 opakowanie
- kakao – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na stolnice przesiać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika, dodać ciepły miód, pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i dokładnie je wyrobić.
Uwaga z podsypywaniem maki, niewielkie ilości. Oprószać wałek w mące.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć ciasteczka i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15-20 min. w temp. 180 ºC.
Pierniczki po upieczeniu stopniowo twardnieją, dlatego dobrze jest je upiec minimum 2 tygodnie przed świętami, zamknąć szczelnie w pojemniku.
Aby szybciej skruszały i stały się miękkie należy do pojemnika z piernikami włożyć pół świeżej pomarańczy.
Pierniczki można udekorować polewą lukrem.