Piernik z herbatą to ciasto pachnące bakaliami, jest lekkie i aromatyczne. Doskonale nadaje się do przełożenia kremem lub powidłem, marmoladą.
Piernik z herbatą to lekki aromatyczny piernik. Delikatny, puszysty i wilgotny. Pachnący bakaliami. Idealny przepis na święta. Doskonały zaraz po upieczeniu ale na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- jajka – 8 sztuk
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- mąka krupczatka – 1,5 szklanki
- olej – 1,5 szklanki
- miód płynny (miód sztuczny) – 1,5 szklanki
- parzona mocna herbata – 1,5 szklanki
- soda oczyszczona – 3 łyżeczki
- kakao – 2 łyżki
- przyprawa do piernika – 2 łyżki
Dodatkowo
- orzechy włoskie – 1 garść
- rodzynki – 1 garść
- skórka pomarańczowa
- śliwki suszone
Polewa
- margaryna – 10 dag
- cukier kryształ – 10 dag
- woda – 2 łyżki
- kakao – 2 łyżki
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i dalej ubijać, dodać żółtka.
Następnie dodać miód płynny, sodę, przyprawę do piernika, przesianą mąkę, kakao, olej oraz zimną herbatę. Na koniec dodać posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie blaszki keksówki.
Piec ciasto około 1 godz.. Sprawdzić jego gotowość za pomocą wykałaczki.
Jeżeli ciasto przestygnie to można go przekroić na pół i przełożyć go powidłem, kremem, masą. Wierzch oblać polewą i udekorować orzechami włoskimi, arachidowymi, skórka pomarańczowa lub kokosem.