Zmora dzieciństwa – kasza manna, któż z nas jej nie lubił, ale- to doskonały dodatek do ciast i deserów.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna – 1/2 kg
- miód sztuczny – 15 dag
- margaryna – 20 dag
- cukier kryształ – 15 dag
- śmietana 18% – 4 łyżki
- soda oczyszczona – 1 łyżka
- jajka świeże – 2 sztuki
- przyprawa do piernika – 1 łyżka
- kakao – 1 łyżka
- szczypta soli
Masa grysikowa
- kasza manna – 3/4 szklanki
- mleko – 1/2 litra
- cukier kryształ – 1 szklanka
- aromat arakowy – do smaku
- masło 82% – 1 kostka
- powidło śliwkowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W osobnym garnku roztopić margarynę z cukrem i odstawić do przestudzenia.
Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopczyk, zrobić zagłębienie, dodać jajka, miód,śmietanę, sól, sodę, roztopiona margarynę z cukrem. Zagnieść ciasto.
Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować, przełożyć do blaszki i upiec 4 placki.
Upieczone ciasto wytrącić z blaszek i odstawić do wystygnięcia.
Masa grysikowa
Kaszę mannę ugotować na mleku według instrukcji na opakowaniu, pod koniec gotowania dodać cukier (z cukrem kasza manna lubi się przypalać). Odstawić kaszę mannę do wystudzenia.
Kiedy kasza manna przestygnie, utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo dodawać grysik, ciągle ucierając, na koniec dodać olejek arakowy do smaku.
Placki przełożyć masą grysikową i powidłem. Dowolna inwencja przekładania.
Placek-powidło-masa grysikowa-placek- powidło-masa grysikowa-placek- powidło-masa grysikowa-placek-polewa.
lub
Placek- masa grysikowa- placek-powidło- placek-masa grysikowa- placek.
Wierzch udekorować polewą.