Pierniki z pomarańczą. Po upieczeniu kilku rodzai pierniczków na święta, stwierdzam że te są najlepsze. Ciasto przygotowuje się na dwa dni przed planowanym pieczeniem. Przepis bardzo prosty i szybki do przygotowania i jest to zmodyfikowany przepis piernika z masą i powidłem.
Czas przygotowania – 30minuty
Składniki
- mąka tortowa – 500- 600 g
- jajka – 2 sztuki
- margaryna – 70 g
- miód sztuczny – 70 g
- kakao – 2 łyżeczki
- przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- kwaśna śmietana – 1 łyżka
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- sok z pomarańczy – 1 sztuka
- skórka pomarańczowa – 4 łyżeczki
Sposób przygotowania
W garnku roztopić margarynę, miód. Przestudzić. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ciągle ubijać, następnie żółtka i ubijać. Do masy dodać przestudzoną margarynę z miodem i dalej ubijać. Na koniec dodać śmietanę, sodę, kakao, mąkę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika, cynamon.
Wszystko razem wymieszać do powstania jednolitej masy.
Masę odstawić w chłodne miejsce na 48h.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypywać delikatnie mąką, nie za dużo bo będą twarde i wycinać odpowiednie formy. Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 min.
Pierniki trzeba starać się szybko wyciąć, ponieważ w miarę rozgrzewania ciasta będzie się coraz bardziej kleiło.