Pierniki pomarańczowe

Pierniki pomarańczowe

Pierniki z pomarańczą. Po upieczeniu kilku rodzai pierniczków na święta, stwierdzam że te są najlepsze. Ciasto przygotowuje się na dwa dni przed planowanym pieczeniem. Przepis bardzo prosty i szybki do przygotowania i jest to zmodyfikowany przepis piernika z masą i powidłem.

    Czas przygotowania  – 30minuty

Składniki

  • mąka tortowa – 500- 600 g
  • jajka – 2 sztuki
  • margaryna – 70 g
  • miód sztuczny – 70 g
  • kakao – 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana – 1 łyżka
  • soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • sok z pomarańczy – 1 sztuka
  • skórka pomarańczowa – 4 łyżeczki

Sposób przygotowania

W garnku roztopić margarynę, miód. Przestudzić. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ciągle ubijać, następnie żółtka i ubijać. Do masy dodać przestudzoną margarynę z miodem i dalej ubijać. Na koniec dodać śmietanę, sodę, kakao, mąkę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika, cynamon.

Wszystko razem wymieszać do powstania jednolitej masy.

Masę odstawić w chłodne miejsce na 48h.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypywać delikatnie mąką, nie za dużo bo będą twarde i wycinać odpowiednie formy. Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 min.

Pierniki trzeba starać się szybko wyciąć, ponieważ w miarę rozgrzewania ciasta będzie się coraz bardziej kleiło.

Pierniki pomarańczowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *