Ślimaczki drożdżowe z makiem

Ślimaki z makiem

Ślimaczki z makiem to coś na wzór makowca zwijanego tylko mają inny kształt, bardziej to bułka, drożdżówka niż ciasto.

Czas przygotowania –  60 min.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • mleko – 1,5 szklanki
  • drożdże świeże – 40 g
  • cukier – 10 łyżek
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 4 sztuki
  • mąka pszenna – 700-800 g
  • masło – 60 g
  • sól – 1/2 łyżeczki

Mak

  • mak – 250 g
  • masło – 80 g
  • miód sztuczny – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • rodzynki – 50 g
  • skórka pomarańczowa – 50 g
  • olejek migdałowy – do smaku
  • cukier kryształ – 1/2 szklanki
  • jajka – 4 sztuki
  • sól – 1/4 łyżeczki

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Mak

Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.

Kiedy mak wystygnie zemleć go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).

Do większego rondla dodać masło, miód, cukier, cukier waniliowy i całość roztopić, następnie dodać zmielony mak, bakalie, żółtka, sól, olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć kilka minut, aż żółtka się zetną. Gotową masę odstawić do przestygnięcia.

Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonej masy makowej, dokładnie wymieszać.

Przygotować rozczyn drożdżowy.

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 200 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).

Masło roztopić i przestudzić.

Do rozczynu dodać 4 jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 500 gr. i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.

Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki. Im dłużej wyrabiane ciasto drożdżowe, tym lepsze,pulchniejsze

Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę, rozwałkować cienko i nałożyć masę makową

Zwinąć makowca wzdłuż dłuższego boku, następnie powstała roladę pociąć na 3-5 cm krążki, ślimaczki i porozkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na kilka minut aby jeszcze wyrosły.

Przed pieczeniem roztrzepać jajko i pomalować ślimaki.

Piec na złoty kolor.

Po upieczeniu można udekorować lukrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Drożdżowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *