Ślimaczki z makiem to coś na wzór makowca zwijanego tylko mają inny kształt, bardziej to bułka, drożdżówka niż ciasto.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- mleko – 1,5 szklanki
- drożdże świeże – 40 g
- cukier – 10 łyżek
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 4 sztuki
- mąka pszenna – 700-800 g
- masło – 60 g
- sól – 1/2 łyżeczki
Mak
- mak – 250 g
- masło – 80 g
- miód sztuczny – 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- rodzynki – 50 g
- skórka pomarańczowa – 50 g
- olejek migdałowy – do smaku
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- jajka – 4 sztuki
- sól – 1/4 łyżeczki
Dodatkowo
- jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Mak
Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.
Kiedy mak wystygnie zemleć go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).
Do większego rondla dodać masło, miód, cukier, cukier waniliowy i całość roztopić, następnie dodać zmielony mak, bakalie, żółtka, sól, olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć kilka minut, aż żółtka się zetną. Gotową masę odstawić do przestygnięcia.
Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonej masy makowej, dokładnie wymieszać.
Przygotować rozczyn drożdżowy.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 200 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).
Masło roztopić i przestudzić.
Do rozczynu dodać 4 jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 500 gr. i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.
Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki. Im dłużej wyrabiane ciasto drożdżowe, tym lepsze,pulchniejsze
Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę, rozwałkować cienko i nałożyć masę makową
Zwinąć makowca wzdłuż dłuższego boku, następnie powstała roladę pociąć na 3-5 cm krążki, ślimaczki i porozkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na kilka minut aby jeszcze wyrosły.
Przed pieczeniem roztrzepać jajko i pomalować ślimaki.
Piec na złoty kolor.
Po upieczeniu można udekorować lukrem.