Muszę przyznać, że kocham się w ciastach z makiem, makowcach zwijanych tam gdzie występuję mak najlepiej w dużych ilościach. Dlatego kolejny wypróbowany przepis na makowiec, strucle makową.Idealna na świąteczny stół.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
Ciasto
- żółtka – 4 sztuki
- margaryna – 300 g
- drożdże świeże – 50 g
- cukier – 5 łyżek
- kwaśna śmietana – 1/2 szklanki
- mąka pszenna – 500 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mleko – 3 łyżki
Mak
- mak – 300 g
- jajka – 4 sztuki (4 żółtka+2 białka)
- cukier puder – 1 szklanka
- masło – 100 g
- rodzynki – 50 g
- migdały – 50 g
- orzechy – 30 g
- olejek migdałowy – do smaku
Sposób przygotowania
Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.
Kiedy mak wystygnie zmielić go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku raz).
Żółtka utrzeć z masłem, następnie dodać cukier puder i ucierać. Kolejno dodać mak, bakalie, olejek migdałowy. Do masy makowej na koniec dodać pianę ubitą na sztywno z dwóch białek. Delikatnie całość wymieszać.
Z drożdży, cukru i mleka w kubku lub misce zrobić rozczyn, przykryć go ściereczką i odstawić go do momentu, aż stanie się płynny.
Na stolnicy posiekać margarynę z mąką , dodać płynny rozczyn, żółtka i śmietanę, cukier waniliowy.
Dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.
Ciasto rozwałkować, równomiernie rozłożyć wcześniej przygotowany mak i zwinąć w rulon.
Ciasto zawinąć luźno w papier do pieczenia, przełożyć do blaszki , keksówki.
Piec około 45-60 min. w temp. 180 °C.
Wierzch udekorować lukrem, cukrem pudrem lub polewą.