Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie to połączenie mąki żytniej, maki pszennej, drożdży i mleka kwaśnego, może być również serwatka przypominają smakiem prawdziwe dzieciństwo.

chleb

Chleb na zakwasie wykonywany jest przez dwa dni. W pierwszy dzień rozczynia się zakwas aby ukisł. na drugi dzień dodaje się kolejne składniki. Urokiem tego chleba jest pieczenie go w prawdziwym piecu chlebowym. Piec opalany jest naturalnym drewnem skąd prawdziwy smak chleba i odpowiedni kolor skórki. Z tej proporcji podanej poniżej pieczone jest 4 duże bochenki chleba. Ciasto rośnie w specjalnych koszyczkach chlebowych.

SKŁADNIKI

Zakwas

  • mąka żytnia – 2 kg
  • cukier kryształ – 2 łyżki
  • drożdże świeże – 20 dag
  • kwaśne mleko/ kefir – 12 szklanek

Dodatkowo

  • sól – 11 łyżeczek
  • kminek – 4 łyżeczki
  • mąka pszenna – 4 kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

I dzień

W dużej misce połączyć wszystkie składniki rozczynu: mąkę żytnią, mąkę pszenną, kwaśne mleko, cukier. Wszystko dobrze wymieszać i przykryć miskę kocem i odstawić w ciepłe miejsce.

II dzień

Na drugi dzień do tego rozczynu dodać mąkę pszenną, sól, kminek wszystko razem połączyć. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem, ciasto musi podwoić swoją objętość. Rozpalić palenisko i poczekać, aż wypali się drewno. Następnie przenieść ciasto z miski na stolnicę, podzielić na cztery jednakowe części i dokładnie wyrobić. Ciasto musi być twarde. Każdą część ułożyć w koszyczku chlebowym wysypanym mąką pszenną i odstawić do wyrośnięcia. Jeżeli ciasto podwoi swoją objętość i jeżeli drewno się wypaliło wówczas należy oprzątnąć piec z popiołu i przełożyć chlebki na łopatę i wsadzić do pieca. Piec około 1,5 godziny. Ważne jest aby nie chłodzić pieca przy wymiataniu popiołu.

chleb1 chleb2 chleb3pasztetdomowy1smalecdomowy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleb / Bułki i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *