Bardzo delikatny, pachnący boczkiem chleb. Szybki w przygotowaniu ale bardzo smaczny.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 1 kg
- jajka – 2 sztuki
- drożdże świeże – 100 g
- cukier – 3 łyżki
- sól – 2 łyżeczki
- boczek – 250 g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- ser żółty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozczyn drożdżowy
Do miski wlewamy pół szklanki letniej wody, dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mąka kilka łyżek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłem miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn ma podwoić swoją objętość.
Cebulę zeszklić na patelce dodać pokrojony w kostkę boczek i czosnek, delikatnie całość podsmażyć i wystudzić.
Następnie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka, sól i jeszcze 1,5 szklanki letniej wody. Wyrabiamy dokładnie ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki jeśli będzie mało. Dodać boczek i wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto odłożyć do ciepłego miejsca aby ponownie wyrosło, podwoiło swoja objętość.
Ciasto podzielić na dwie keksówki wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia w keksówkach.
Chlebek piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Pod koniec pieczenia wierzch chlebka posypać startym serem żółtym, tak aby się roztopił i utworzył skórkę.