Chleb z boczkiem i cebulą

chlebzcebula2

Bardzo delikatny, pachnący boczkiem chleb. Szybki w przygotowaniu ale bardzo smaczny.

Czas przygotowania – 90 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 1 kg
  • jajka – 2 sztuki
  • drożdże świeże – 100 g
  • cukier – 3 łyżki
  • sól – 2 łyżeczki
  • boczek – 250 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • ser żółty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozczyn drożdżowy

Do miski wlewamy pół szklanki letniej wody, dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mąka kilka łyżek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłem miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn ma podwoić swoją objętość.

Cebulę zeszklić na patelce dodać pokrojony w kostkę boczek i czosnek, delikatnie całość podsmażyć i wystudzić.

Następnie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka, sól i jeszcze 1,5 szklanki letniej wody. Wyrabiamy dokładnie ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki jeśli będzie mało. Dodać boczek i wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto odłożyć do ciepłego miejsca aby ponownie wyrosło, podwoiło swoja objętość.

Ciasto podzielić na dwie keksówki wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia w keksówkach.

Chlebek piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Pod koniec pieczenia wierzch chlebka posypać startym serem żółtym, tak aby się roztopił i utworzył skórkę.

chlebzcebula

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleb / Bułki i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *