Dziś oglądałam program, na temat zdrowej żywności i z badań wynika, że najzdrowszym chlebem jest chleb pieczony na zakwasie, na zakwasie żytnim, a jeszcze zdrowszy pieczony w domu ze swoich wiadomych składników, bez spulchniaczy i innych dodatków. A więc tym sposobem u mnie powstaje nowy chleb na zakwasie.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
Zaczyn
- zakwas żytni – 300 g
- mąka pszenna chlebowa – 150 g
- woda – 1/2 szklanki
Ciasto właściwe
- sól – 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna typ 650 – 600-800 g
- woda – 1 szklanka
- kminek, słonecznik, dynia – do smaku
Wierzch
- jajko – 1 sztuka
- śmietana – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Przepis na dwie keksówki.
W misce połączyć składniki zaczynu i pozostawić przykryte ściereczką na cała noc.
Rano do zaczynu dodać letnią wodę, sól. Mąkę dodawać stopniowo w trakcie wyrabiania ciasta ręką.
Ciasto wyrabiać do momentu, aż samo zacznie odchodzić od rąk, nie brudząc przy tym rąk.
Ciasto ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto przełożyć do keksówek i ponownie pozwolić mu wyróść.
Przed pieczeniem wymieszać jajko ze śmietaną i posmarować wierzch chleba.
Piekarnik dobrze nagrzać (ok. 200 stopni, każdy piekarnik inaczej piecze) i włożyć do nagrzanego chlebki. piec około 1 godziny(temp. po 10 min. zmniejszyć na 160 stopni) aż chlebki nabiorą złotego koloru.