Chleb mieszany na zakwasie

Dziś oglądałam program, na temat zdrowej żywności i z badań wynika, że najzdrowszym chlebem jest chleb pieczony na zakwasie, na zakwasie żytnim, a jeszcze zdrowszy pieczony w domu ze swoich wiadomych składników, bez spulchniaczy i innych dodatków. A więc tym sposobem u mnie powstaje nowy chleb na zakwasie.

    Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

Zaczyn

  • zakwas żytni – 300 g
  • mąka pszenna chlebowa – 150 g
  • woda – 1/2 szklanki

Ciasto właściwe

  • sól – 1,5 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 650 – 600-800 g
  • woda – 1 szklanka
  • kminek, słonecznik, dynia – do smaku

Wierzch

  • jajko – 1 sztuka
  • śmietana – 1 łyżka

Sposób przygotowania

Przepis na dwie keksówki.

W misce połączyć składniki zaczynu i pozostawić przykryte ściereczką na cała noc.

Rano do zaczynu dodać letnią wodę, sól.  Mąkę dodawać stopniowo w trakcie wyrabiania ciasta ręką.

Ciasto wyrabiać do momentu, aż samo zacznie odchodzić od rąk, nie brudząc przy tym rąk.

Ciasto ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie ciasto przełożyć do keksówek i ponownie pozwolić mu wyróść.

Przed pieczeniem wymieszać jajko ze śmietaną i posmarować wierzch chleba.

Piekarnik dobrze nagrzać (ok. 200 stopni, każdy piekarnik inaczej piecze) i włożyć do nagrzanego chlebki. piec około 1 godziny(temp. po 10 min.  zmniejszyć na 160 stopni) aż chlebki nabiorą złotego koloru.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleb na zakwasie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *