Chleb pszenno- żytni, można powiedzieć pieczywo ciemne o zwartej teksturze po przygotowaniu zaczynu rośnie w lodówce, może się to wydawać dziwne ale rośnie w niskiej temperaturze.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
Zaczyn
- zakwas żytni – 200 g
- mąka pszenna chlebowa – 125 g
- woda – 1/4 szklanki
Ciasto właściwe
- mąka pszenna chlebowa – 580-600 g
- sól – 1,5 łyżeczki
- woda – 1 szklanka
Sposób przygotowania
Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać w misce i pozostawić przykryte ścierką na ok. 4 godziny. Wyrośnięty zaczyn schować na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć zaczyn z lodówki pozostawić ok. 1 godziny w temp. pokojowej przed wyrobieniem ciasta właściwego.
Do zaczynu dodać mąkę, sól i wodę.
Zagnieść delikatnie lepkie i sprężyste ciasto.
Ciasto pozostawić w misce, przykryte ściereczką na ok. 4 godziny do wyrastania.
Po tym czasie ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub do kosza do wyrastania i pozostawić do ponownego wyrastania.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, funkcja góra-dół.
Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30-40 minut, lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony.