SKŁADNIKI (duża blaszka)
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z jabłkami
- 4 galaretki malinowe
- 6 jabłek
Bita śmietana
- 330 ml śmietany 30%
- 2 galaretki malinowe
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- czekolada (biała i mleczna)
WYKONANIE
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto rozdzielić równo na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec w temp. swojego piekarnika.
4 galaretki malinowe rozpuścić w 5 szklankach wody. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę i dodać je do gorącej galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.
Dwie kolejne galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Na jeden biszkopt wyłożyć tężejąca galaretkę z jabłkami i przyłożyć drugim biszkoptem. Wstawić ciasto do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku (u mnie 4 łyżki) i do gęstej śmietany wlać ciągle ubijając tężejącą galaretkę. Gotową śmietanę wyłożyć na biszkopt i udekorować czekoladą. Schłodzić w lodówce.