Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

SKŁADNIKI (duża blaszka)

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka z jabłkami

  • 4 galaretki malinowe
  • 6 jabłek

Bita śmietana

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki malinowe
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • czekolada (biała i mleczna)

WYKONANIE

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto rozdzielić równo na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec w temp. swojego piekarnika.

4 galaretki malinowe rozpuścić w 5 szklankach wody. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę i dodać je do gorącej galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.

Dwie kolejne galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Na jeden biszkopt wyłożyć tężejąca galaretkę z jabłkami i przyłożyć drugim biszkoptem. Wstawić ciasto do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku (u mnie 4 łyżki) i do gęstej śmietany wlać ciągle ubijając tężejącą galaretkę. Gotową śmietanę wyłożyć na biszkopt i udekorować czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *