Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciasto z sezonowymi owocami, zawsze dobre i doskonałe i eleganckie.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

Biszkopt jasny

  • jajka – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa budyniowa

  • mleko – 1 litr
  • budyń waniliowy – 4 sztuki
  • mąka pszenna – 4 łyżki
  • jajka – 3-4 sztuki
  • cukier – 1,5 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło – 400 g
  • wódka, spirytus

Galaretka z owocami

  • galaretka cytrynowa – 2 opakowania
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • borówki – ok. 1/2 kg

Sposób przygotowania

Duża blacha

Biszkopt jasny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C], temperaturze swojego piekarnika..

Masa budyniowa

Zagotować 1/2 litra mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą część mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folia aluminiowa szczelnie i odstawić do przestygnięcia..

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku. Masę wyłożyć na biszkopt.

Borówki dokładnie i delikatnie wypłukać i osuszyć na sicie lub durszlaku. Galaretki (2 opakowania) przygotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem żelatyny (żelatynę dosypać do galaretki w opakowaniu) i odstawić do stężenia.

Na masę wyłożyć borówki ( w dowolnym ułożeniu) i na nie wylać tężejącą galaretkę.

Ciasto z jagodami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *