Ciasto z sezonowymi owocami, zawsze dobre i doskonałe i eleganckie.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
Biszkopt jasny
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna – 1 szklanka
- cukier – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa budyniowa
- mleko – 1 litr
- budyń waniliowy – 4 sztuki
- mąka pszenna – 4 łyżki
- jajka – 3-4 sztuki
- cukier – 1,5 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło – 400 g
- wódka, spirytus
Galaretka z owocami
- galaretka cytrynowa – 2 opakowania
- żelatyna – 2 łyżeczki
- borówki – ok. 1/2 kg
Sposób przygotowania
Duża blacha
Biszkopt jasny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C], temperaturze swojego piekarnika..
Masa budyniowa
Zagotować 1/2 litra mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą część mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folia aluminiowa szczelnie i odstawić do przestygnięcia..
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku. Masę wyłożyć na biszkopt.
Borówki dokładnie i delikatnie wypłukać i osuszyć na sicie lub durszlaku. Galaretki (2 opakowania) przygotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem żelatyny (żelatynę dosypać do galaretki w opakowaniu) i odstawić do stężenia.
Na masę wyłożyć borówki ( w dowolnym ułożeniu) i na nie wylać tężejącą galaretkę.