SKŁADNIKI
Biszkopt ciemny
- 8 jajek
- 320 g cukru kryształu
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Placek orzechowy
- 250 g orzechów krojonych
- 5 jajek
- 250 g cukru kryształu
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kakaowa
- 300 g masła
- 4 żółtka
- 750 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3 budynie śmietankowe
- 2 łyżki kakao
- wiśnie w syropie
- spirytus do smaku
WYKONANIE
Biszkopt ciemny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika. Następnie przeciąć na dwie części lub upiec w dwóch blaszkach.
Placek orzechowy
Ubić białka, ciągle mieszając dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem, orzechy i miód. Piec w do zrumienienia.
Masa kakaowa
Kakao rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącego mleka, dokładnie wymieszać
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać rozpuszczone kakao dokładnie utrzeć a następnie troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.
Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny- 1/2 masy z wiśniami-placek orzechowy- 1/2 masy z wiśniami.
Wierzch udekorować polewą.