Ciasto kolorowe, u mnie zwane „biedronką” z ciasta francuskiego, różowej pianki i masy budyniowej z wiśniami.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka różowa
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 kisiele wiśniowe
Masa budyniowa
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 kostka masła
Dodatkowo
- 1 duży słoik wiśni
PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników, zagnieść na stolnicy ciasto i zostawić na noc w lodówce.
Wiśnie odsączyć dokładnie z soku.
Następnie ciasto podzielić na 6 równych części, rozwałkować i wyłożyć 3 ciasta na trzy blaszki.
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać kisiel i wszystko razem połączyć. Piankę podzielić na trzy równe części i wyłożyć na 3 wcześniej przygotowane ciasta.
Na pianki wyłożyć po równo wiśnie i przykryć każdą piankę kolejnym ciastem i upiec w temp. swojego piekarnika 3 ciasta.
Zagotować połowę mleka w garnku. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia. Trzeba podczas gęstnienia budyniu dokładnie, energicznie mieszać bo lubią się również robić grudki.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Tak powstałą masą przełożyć przygotowane ciasta.