Ciasto z jabłkami i piernikami

 Ciasto z jabłkami i piernikami

Dużo papierówek obrodziło w tym roku, więc dlaczegóż ich nie wykorzystać do ciasta letniego.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

Biszkopt jasny

  • cukier puder – 1 szklanka
  • woda – 10 łyżek
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jajka – 4 sztuki
  • olej – 10 łyżek

Biszkopt ciemny

  • jajka – 4 sztuki
  • cukier puder – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • woda – 10 łyżek
  • olej – 10 łyżek
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • kakao – 1 łyżka

Jabłka

  • jabłka (papierówka, szara reneta) – 1 kg
  • galaretka cytrynowa – 2 sztuki
  • cukier biały – do smaku

Bita śmietana

  • śmietana 30% – 500 ml
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • galaretka cytrynowa – 2 sztuki
  • pierniki – 2 opakowania
  • czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania

Galaretki 2 żółte rozpuścić w jednej szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.

Biszkopt jasny, ciemny.

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i ciągle ubijać. Kolejno dodawać pozostałe składniki: olej, wodę, mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.

Tak samo postąpić z biszkoptem ciemnym, na końcu dodać kakao.

Ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. swojego piekarnika ok. 30-35 min.

Jabłka obrać, wypłukać i przełożyć do garnka, rozsmażyć. Gotujące się jabłka zdjąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Na biszkopcie jasnym ułożyć połowę jabłek, na jabłkach ułożyć pierniki (bez czekolady) i przykryć je pozostałymi jabłkami. Na jabłkach ułożyć ciemny biszkopt.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku, (ok. 1/2 szklanki), na koniec dodać lekko tężejąca galaretkę, odstawić na moment i przełożyć na biszkopt ciemny.

Wierzch udekorować czekoladą.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *