Dużo papierówek obrodziło w tym roku, więc dlaczegóż ich nie wykorzystać do ciasta letniego.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
Biszkopt jasny
- cukier puder – 1 szklanka
- woda – 10 łyżek
- mąka pszenna – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- jajka – 4 sztuki
- olej – 10 łyżek
Biszkopt ciemny
- jajka – 4 sztuki
- cukier puder – 1 szklanka
- mąka pszenna – 1 szklanka
- woda – 10 łyżek
- olej – 10 łyżek
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 1 łyżka
Jabłka
- jabłka (papierówka, szara reneta) – 1 kg
- galaretka cytrynowa – 2 sztuki
- cukier biały – do smaku
Bita śmietana
- śmietana 30% – 500 ml
- cukier puder – 1/2 szklanki
- galaretka cytrynowa – 2 sztuki
- pierniki – 2 opakowania
- czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania
Galaretki 2 żółte rozpuścić w jednej szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Biszkopt jasny, ciemny.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i ciągle ubijać. Kolejno dodawać pozostałe składniki: olej, wodę, mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
Tak samo postąpić z biszkoptem ciemnym, na końcu dodać kakao.
Ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. swojego piekarnika ok. 30-35 min.
Jabłka obrać, wypłukać i przełożyć do garnka, rozsmażyć. Gotujące się jabłka zdjąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Na biszkopcie jasnym ułożyć połowę jabłek, na jabłkach ułożyć pierniki (bez czekolady) i przykryć je pozostałymi jabłkami. Na jabłkach ułożyć ciemny biszkopt.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku, (ok. 1/2 szklanki), na koniec dodać lekko tężejąca galaretkę, odstawić na moment i przełożyć na biszkopt ciemny.
Wierzch udekorować czekoladą.