Ciasto z owocami lata

Ciasto z owocami lata

Dla mnie najlepsze ciasta w okresie letnim, zwykłe, proste ciasto z porzeczkami, malinami, jagodami, agrestem lub innymi sezonowymi owocami.  Dodam, że znikło błyskawicznie.

    Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • margaryna – 250 g
  • woda – 1/2 szklanki
  • mąka pszenna – 2 szklanki + 2 łyżki
  • jajka – 4 sztuki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • owoce – 300 g

Sposób przygotowania

Przepis na małą blaszkę.

Owoce dokładnie wypłukać, obrać i osuszyć na ściereczce lub ręczniku.

Wodę, margarynę i cukier przełożyć do rondla i całość roztopić i zagotować, po zagotowaniu pozostawić na małym ogniu ok. 10 min. Otrzymana masę przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek.

Do przestudzonej masy dodać mąkę, żółtka, proszek i cukier waniliowy (domowy lub ze sklepu). Wszystko dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta i ponownie wszystko wymieszać.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, owoce oprószyć 2 łyżkami mąki i ułożyć na wierzch.

Ciasto piec  w temp. swojego piekarnika ok. 40 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *