Dla mnie najlepsze ciasta w okresie letnim, zwykłe, proste ciasto z porzeczkami, malinami, jagodami, agrestem lub innymi sezonowymi owocami. Dodam, że znikło błyskawicznie.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- cukier kryształ – 1 szklanka
- margaryna – 250 g
- woda – 1/2 szklanki
- mąka pszenna – 2 szklanki + 2 łyżki
- jajka – 4 sztuki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- owoce – 300 g
Sposób przygotowania
Przepis na małą blaszkę.
Owoce dokładnie wypłukać, obrać i osuszyć na ściereczce lub ręczniku.
Wodę, margarynę i cukier przełożyć do rondla i całość roztopić i zagotować, po zagotowaniu pozostawić na małym ogniu ok. 10 min. Otrzymana masę przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek.
Do przestudzonej masy dodać mąkę, żółtka, proszek i cukier waniliowy (domowy lub ze sklepu). Wszystko dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta i ponownie wszystko wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, owoce oprószyć 2 łyżkami mąki i ułożyć na wierzch.
Ciasto piec w temp. swojego piekarnika ok. 40 min.