Kontynuacja sezonu truskawkowego, szczerze powiem że przygotowałam masę wcześniej i miałam ją wykorzystać do rolady z truskawkami jednak nastąpiła zmiana planów i wyszło takie coś.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- mąka tortowa – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- jaja – 6 sztuk
Masa budyniowa
- mleko – 1/2 litra
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 2 łyżki
- masło 82 % – 1 kostka
Pianka truskawkowa
- śmietana 18% – 2 duże kubki
- galaretka czerwona – 2 opakowania
- żelatyna – 1 łyżeczka
- cukier puder – 4 łyżki
- truskawki – kilka sztuk
Galaretka z truskawkami
- galaretka czerwona – 2 opakowania
- truskawki – do ułożenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dwie galaretki przygotować wedle przepisu na opakowaniu, będą potrzebne na sam wierzch.
Dwie galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w 1 szklance wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Potrzebne do pianki.
Biszkopt jasny (blaszka 26×40)
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.swojego piekarnika.Biszkopt jest gotowy jeżeli odstaje od ścianek blaszki.
Masa budyniowa
Mleko podzielić na połowę. Jeden garnek z mlekiem postawić na ogniu żeby mleko zawrzało, drugą połowę mleka dokładnie wymieszać z mąką, budyniem, cukrem, cukrem waniliowym, aż powstanie rozpuszczony budyń. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Trzeba ciągle mieszać żeby nie powstały grudki i budyń się nie przypalił. Wystudzić budyń.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń, wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Można dodać alkoholu do smaku – w wersji dla dorosłych.
Truskawki obrać z szypułek, dokładnie wypłukać i osuszyć na ściereczce. Nie podaje ilości truskawek, bo są równe, wielkością. Trzeba kilka pokroić drobno i dodać do pianki oraz poukładać na piance wedle uznania.
Pianka truskawkowa
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać lekko tężejące galaretki przygotowane na 1 szklance wody i dokładnie mikserem wymieszać ze śmietaną, do tego dodać pokrojone truskawki. Wylać na masę i odstawić do stężenia.
Truskawki poukładać na piance i zalać wystudzonymi galaretkami. Całość wstawić do lodówki i poczekać aż całość zastygnie.
a gdzie w piance ta żelatyna?