Ucierane ciasto z masa orzechową. Zawarte tu są wszystkie smaki, mak, orzechy, kokos, kakao. Bardzo smaczne, pamiętać należy że jest to ciasto ucierane i wymaga dokładnego i długiego ucierania.
Czas przygotowania – 50 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- margaryna – 400 g
- cukier puder – 400 g
- jajka – 8 sztuk
- mąka ziemniaczana – 140 g
- mąka pszenna tortowa – 140 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- amoniak – 1 łyżeczka
- orzechy włoskie mielone – 100 g
- wiórki kokosowe – 100 g
- mak – 50 g
- kakao – 1 łyżka
- olejek cytrynowy – kilka kropel
Masa orzechowa
- orzechy włoskie mielone – 1 szklanka
- mleko – 1 szklanka
- masło 82 % – 300 g
- cukier puder – 250 g
- spirytus lub wódka – ok. kieliszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka oddzielić od żółtka.
Margarynę utrzeć na puszysta masę, dodać cukier, żółtka, ciągle ucierać, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek, amoniak. wszystko dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, lekko całość wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części:
I cześć – dodać orzechy, kakao
II część dodać kokos
III część – dodać mak
Wszystkie ciasta dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20-35 min.
Po upieczeniu ciasto odłożyć do wystygnięcia.
Mleko zagotować i wlać do orzechów- sparzyć orzechy. Orzechy odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, stopniowo dodawać po łyżce masę orzechowa i dokładnie ucierać. Na koniec dodać spirytus do smaku.
Gotowa masa przełożyć ciasta. Wierzch udekorować polewą.