Rabarbar w tym cieście można również zastąpić innymi bakaliami, owocami: rodzynkami, śliwkami kalifornijskimi, mieszanką keksową, świeżymi śliwkami, truskawkami. Trzeba jednak pamiętać aby świeże owoce dokładnie oprószyć mąką aby nie opadły na dno ciasta.
Sezon na rabarbar się rozpoczął. Ciasto z rabarbarem z poniższego przepisu jest lekkie, słodziutkie i doskonale pasuje do rabarbaru. Jeżeli rabarbar będzie kwaśny wówczas należy oprószyć go większą ilością cukru pudru.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 1/2 kg
- margaryna – 2 kostki
- cukier kryształ – 40 dag
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki
- cukier puder – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rabarbar pokroić w drobna kostkę, wrzucić do miski i posypać 3 łyżkami cukru pudru i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Trzeba ucierać dokładnie na puszystą masę.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
Na koniec dodać pokrojony rabarbar i wymieszać ciasto z rabarbarem.
Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 1 godziny w temp. 130-150 °C.
Za pomocą wykałaczki można sprawdzić czy ciasto jest upieczone.