Ciasto z rabarbarem

 Rabarbar w tym cieście można również zastąpić innymi bakaliami, owocami: rodzynkami, śliwkami kalifornijskimi, mieszanką keksową, świeżymi śliwkami, truskawkami. Trzeba jednak pamiętać aby  świeże owoce dokładnie oprószyć mąką aby nie opadły na dno ciasta.

ciastozrabarbarem

Sezon na rabarbar się rozpoczął. Ciasto z rabarbarem z poniższego przepisu jest lekkie, słodziutkie i doskonale pasuje do rabarbaru. Jeżeli rabarbar będzie kwaśny wówczas należy oprószyć go większą ilością cukru pudru.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 1/2 kg
  • margaryna – 2 kostki
  • cukier kryształ – 40 dag
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki
  • cukier puder – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rabarbar pokroić w drobna kostkę, wrzucić do miski i posypać 3 łyżkami cukru pudru i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać.

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Trzeba ucierać dokładnie na puszystą masę.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć.

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.

Na koniec dodać pokrojony rabarbar i wymieszać ciasto z rabarbarem.

Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 1 godziny w temp. 130-150 °C.

Za pomocą wykałaczki można sprawdzić czy ciasto jest upieczone.

ciastozrabarbarem1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *