Ciasto z rogalikami

 ciasto z rogalikami

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kawowa

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g masła
  • sok z cytryny do smaku
  • spirytus do smaku
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Rogaliki

  • 300 g mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 40 g drożdży świeżych
  • 23-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru
  • marmolada twarda/ powidło

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietana śnieżka
  • 1 galaretka (dałam truskawkową)

WYKONANIE

Biszkopt

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt podzielić  równo na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Masa kawowa

Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej gorącej wody. Przestudzić.

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec rozpuszczoną kawę do smaku, troszeczkę spirytusu do smaku.

Rogaliki– ciasto przygotować wieczorem dnia poprzedniego

Drożdże rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru, poczekać ok. 10 min. aż zacznie rosnąć. Na stolnicy mąkę posiekać wraz z mąką, wlać rozpuszczone drożdże i zarobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, podsypać mąka i ponownie zarobić. Ciasto rozwałkować, na kształt koła i wycinać małe trójkaty, następnie na cieście układać marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki upiec na złoty kolor.

Bita śmietana

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku odstawić do lekkiego stężenia.

Śmietanę wyjąć z lodówki, dodać cukier puder i ubijać do otrzymania gęstej śmietany. Kiedy śmietana będzie sztywna wówczas dodać do niej tężejąca galaretkę i razem wszystko wymieszać. Śmietanę wyłożyć na rogaliki.

Przełożenie ciasta

Biszkopt – masa kawowa – rogaliki – bita śmietana – biszkopt -polewa

rogaliki5

ciasto z rogalikamiciasto z rogalikami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *