SKŁADNIKI
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 200 g masła
- sok z cytryny do smaku
- spirytus do smaku
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Rogaliki
- 300 g mąki
- 1 kostka margaryny
- 40 g drożdży świeżych
- 23-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki cukru
- marmolada twarda/ powidło
Bita śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietana śnieżka
- 1 galaretka (dałam truskawkową)
WYKONANIE
Biszkopt
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt podzielić równo na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Masa kawowa
Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej gorącej wody. Przestudzić.
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec rozpuszczoną kawę do smaku, troszeczkę spirytusu do smaku.
Rogaliki– ciasto przygotować wieczorem dnia poprzedniego
Drożdże rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru, poczekać ok. 10 min. aż zacznie rosnąć. Na stolnicy mąkę posiekać wraz z mąką, wlać rozpuszczone drożdże i zarobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, podsypać mąka i ponownie zarobić. Ciasto rozwałkować, na kształt koła i wycinać małe trójkaty, następnie na cieście układać marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki upiec na złoty kolor.
Bita śmietana
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę wyjąć z lodówki, dodać cukier puder i ubijać do otrzymania gęstej śmietany. Kiedy śmietana będzie sztywna wówczas dodać do niej tężejąca galaretkę i razem wszystko wymieszać. Śmietanę wyłożyć na rogaliki.
Przełożenie ciasta
Biszkopt – masa kawowa – rogaliki – bita śmietana – biszkopt -polewa