Jodełka

jodelka1

Ciasto ucierane, trzy smakowe z dodatkiem powidła  lub wiśni. Bardzo szybkie i efektowne ciasto.

    Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mąka – 3 szklanki
  • cukier puder – 2 szklanki
  •  jajka – 10 sztuk
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • margaryna – 2 kostki
  • biszkopty podłużne lub okrągłe – duże opakowanie
  • powidło sliwkowe lub wiśnie w syropie –
  • kokos – 10 dag
  •  mak – 1 szklanka
  • kakao – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. wszystko dokładnie ucierać. Do dobrze utartego ciasta dodać mąkę z proszkiem i utrzeć razem.

Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.

Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kokos, do drugiej mak suchy a do trzeciej kakao i 2 łyżki wody.

Ciasta dokładnie wymieszać.

Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wylać ciasto z kokosem. Na nim ułożyć biszkopty na kształt igieł na jodle (lepsze są biszkopty  długie). Robić miedzy nimi odstępy.

Po miedzy biszkopty nałożyć powidło lub wcześniej odsączone z syropu wiśnie. Na to wylać kolejne ciasto z makiem.

Na  ciasto z makiem  ponownie ułożyć biszkopty powidło lub wiśnie. Na sam wierzch wylać ciasto z kakaem.

Całość upiec. Sprawdzać patyczkiem czy jest gotowe.

Wierzch udekorować polewą lub cukrem pudrem.

jodelka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *