Ciasto ucierane, trzy smakowe z dodatkiem powidła lub wiśni. Bardzo szybkie i efektowne ciasto.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mąka – 3 szklanki
- cukier puder – 2 szklanki
- jajka – 10 sztuk
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- margaryna – 2 kostki
- biszkopty podłużne lub okrągłe – duże opakowanie
- powidło sliwkowe lub wiśnie w syropie –
- kokos – 10 dag
- mak – 1 szklanka
- kakao – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. wszystko dokładnie ucierać. Do dobrze utartego ciasta dodać mąkę z proszkiem i utrzeć razem.
Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.
Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kokos, do drugiej mak suchy a do trzeciej kakao i 2 łyżki wody.
Ciasta dokładnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wylać ciasto z kokosem. Na nim ułożyć biszkopty na kształt igieł na jodle (lepsze są biszkopty długie). Robić miedzy nimi odstępy.
Po miedzy biszkopty nałożyć powidło lub wcześniej odsączone z syropu wiśnie. Na to wylać kolejne ciasto z makiem.
Na ciasto z makiem ponownie ułożyć biszkopty powidło lub wiśnie. Na sam wierzch wylać ciasto z kakaem.
Całość upiec. Sprawdzać patyczkiem czy jest gotowe.
Wierzch udekorować polewą lub cukrem pudrem.