SKŁADNIKI
Ciasto
- margaryna/masło – 150 g
- woda – 1 szklanka
- mąka pszenna – 1 szklanka
- jajka – 5 sztuk
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- szczypta soli
Krem
- mleko – 3 szklanki
- budyń waniliowy – 2 opakowania
- mąka pszenna – 2 duże łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jaja całe – 2 sztuki
- cukier – 1 szklanka
- sok z cytryny – 4 łyżki
- masło 82 % – 250 g
- wódka – kilka kropel
Dodatkowo
- olej roślinny
- bułka tarta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na dużą blaszkę.
W garnku zagotować wodę, dodać margarynę lub masło razem wszystko zagotować, do gotującej się masy dodać mąkę pszenną i za pomocą łyżki drewnianej energicznie rozmieszać mąkę do połączenia składników w jednolitą gęstą masę, w tym czasie skręcić delikatnie ogień, by ciasto się nie przypaliło. Ciasto parzone będzie gotowe, kiedy będzie lśniące i zacznie delikatnie przywierać do dna.
Ciasto zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić (musi być zimne, przed dodaniem jajek aby wyrosło).
Do dobrze wystudzonego zimnego ciasta wbić jajka, dodać proszek do pieczenia i sól i za pomocą miksera wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę (powstanie ciasto jak krem).
Ciasto podzielić na dwie jednakowe części i przełożyć na 2 takie same blaszki wysmarowane olejem i posypane bułką tartą (papieru do pieczenia nie podkładać bo się przyklei). Ciasto rozsmarować łyżką na blaszce.
Ciasto piec na złoty kolor ok. 30 min. w temp. 150-180°C (w zależności od piekarnika, każdy piecze inaczej).
W czasie pieczenia nie zaglądać do ciasta, bo klapnie, opadnie i już nie wyrośnie.
Krem budyniowy
Do garnka wlać 2 szklanki mleka i zagotować.
Pozostałe mleko (1 szklanka) wlać do wyższego naczynia, garnka, dodać budynie, mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko razem zmiksować do połączenia składników w jedną konsystencję.
Przygotowany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie energicznie mieszać (by nie zrobiły się grudki) do uzyskania gęstego budyniu, uwaga budyń lubi się przypalać.
Budyń przelać do miski, salaterki i przykryć folia aluminiową, wówczas nie zrobi się gruby kożuch na budyniu. Budyń dokładnie wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą białawą masę, stopniowo dodawać do masła łyżkę budyniu i ucierać. Na koniec do smaku dodać sok z cytryny i alkohol (kilka kropel). Masę przełożyć upieczone wcześniej ciasta.
Następnym razem poproszę o informację, że mprzepisy pieką karpatkę. Przyjadę na pewno:)
Na pewno dam znać.
Według Twojego przepisu zrobiłem wczoraj to ciasto i jestem pozytywnie zaskoczony. Z reguły wychodziło mi o średnim efekcie, ale teraz i w smaku i w konsystencji jest idealne. Dziękuje za podzielenie się nim.