Łącki przekładaniec

łącki przekładaniec

SKŁADNIKI

Biszkopt ciemny

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao

Ciasto orzechowe

  • 250 g orzechów
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżka płynnego miodu sztucznego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 0,7 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe
  • 300 g masła
  • sok z cytryny, spirytus do smaku
  • 500 g śliwek kalifornijskich

Polewa

  • 300 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek mleka

WYKONANIE

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać ciast na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika.

Ciasto orzechowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,  miód i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać ciast na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika.

Masa budyniowa

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać  do smaku sok z cytryny i  spirytusu.

Śliwki kalifornijskie pokroić w drobną kosteczkę i ułożyć na wierzchniej masie.

Polewa czekoladowa

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w małym rondelku, delikatnie przestudzić i wyłożyć na schłodzone ciasto.

Przełożenie ciasta

Biszkopt ciemny -1/2 masy- ciasto orzechowe- 1/2 masy – śliwki – polewa czekoladowa

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *