SKŁADNIKI
Biszkopt ciemny
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
Ciasto orzechowe
- 250 g orzechów
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżka płynnego miodu sztucznego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 0,7 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 budynie waniliowe
- 300 g masła
- sok z cytryny, spirytus do smaku
- 500 g śliwek kalifornijskich
Polewa
- 300 g czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka
WYKONANIE
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać ciast na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika.
Ciasto orzechowe
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miód i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać ciast na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika.
Masa budyniowa
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny i spirytusu.
Śliwki kalifornijskie pokroić w drobną kosteczkę i ułożyć na wierzchniej masie.
Polewa czekoladowa
Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w małym rondelku, delikatnie przestudzić i wyłożyć na schłodzone ciasto.
Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny -1/2 masy- ciasto orzechowe- 1/2 masy – śliwki – polewa czekoladowa