Poszukując wypróbowanych przepisów na mazurki znalazłam stary zapomniany przepis z zeszytu mojej mamy. W smaku rewelacja, pulchniutki orzechowy środek w cieście francuskim. Nie pamiętam kiedy ostatnio był pieczony, pewnie jak byłam małą dziewczynką.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna – 250 g
- margaryna – 1 sztuka
- żółtka – 2 sztuki
- zimna woda – 4 łyżki
Masa orzechowa
- orzechy mielone – 400 g
- żółtka – 9 sztuk
- cukier puder – 400 g
- białka – 12 sztuk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na dużą blachę
Ciasto
Wszystkie składniki zarobić na stolnicy. Ciasto włożyć do zamrażalki na 1 godzinę, następnie ciasto wyjąć i rozwałkować, 3 razy złożyć w kopertę i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na wymiar blaszki, włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i dokładnie ubić, kolejno dodać żółtka i ubić. Na koniec dodać orzechy mielone i dokładnie połączyć składnik.
Masę wylać na ciasto ułożone w blaszce i przykryć drugą płową ciasta.
Piec w temp. swojego piekarnika ok. 50-60 min. do zrumienienia ciasta.
Po upieczeniu dowolnie udekorować polewą lub cukrem pudrem.