Mazurek orzechowy

mazurek orzechowy

Poszukując wypróbowanych przepisów na mazurki znalazłam stary zapomniany przepis z zeszytu mojej mamy. W smaku rewelacja, pulchniutki orzechowy środek w cieście francuskim. Nie pamiętam kiedy ostatnio był pieczony, pewnie jak byłam małą dziewczynką.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka pszenna – 250 g
  • margaryna – 1 sztuka
  • żółtka – 2 sztuki
  • zimna woda – 4 łyżki

Masa orzechowa

  • orzechy mielone – 400 g
  • żółtka – 9 sztuk
  • cukier puder – 400 g
  • białka – 12 sztuk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przepis na dużą blachę

Ciasto

Wszystkie składniki zarobić na stolnicy. Ciasto włożyć do zamrażalki na 1 godzinę, następnie ciasto wyjąć i rozwałkować, 3 razy złożyć w kopertę i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na wymiar blaszki, włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa

Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i dokładnie ubić, kolejno dodać żółtka i ubić. Na koniec dodać orzechy mielone i dokładnie połączyć składnik.

Masę wylać na ciasto ułożone w blaszce i przykryć drugą płową ciasta.

Piec w temp. swojego piekarnika ok. 50-60 min. do zrumienienia ciasta.

Po upieczeniu dowolnie udekorować polewą lub cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *