SKŁADNIKI
Ciasto
- 6 jajek
- 2,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku
- 1,5 kostki margaryny
- 6 łyżek kakao
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki wody
Masa miętowa
- 1 litr śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 400 g landrynek miętowych rozpuszczonych w 1/2 gorącej wody, do cukierków rozpuszczonych dodać 5 łyżeczek żelatyny
- czekolada mleczna
WYKONANIE
Ciasto
Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz wodę i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Powstałą masę przestudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie blaszki i upiec w temp. swojego piekarnika. Można też upiec jedno ciasto i przekroić go na pół.
Masa miętowa
Śmietanę ubić i do ubitej dodać tężejącą masę miętową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto.
Przełożenie
ciasto- 1/2 masy- ciasto – 1/2 masy- starta czekolada