Miętusek

miętowe orzeźwienie

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku
  • 1,5 kostki margaryny
  • 6 łyżek kakao
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki wody

Masa miętowa

  • 1 litr śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 g landrynek miętowych rozpuszczonych w 1/2 gorącej wody, do cukierków rozpuszczonych dodać 5 łyżeczek żelatyny
  • czekolada mleczna

WYKONANIE

Ciasto

Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz wodę i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Powstałą masę przestudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie blaszki  i upiec w temp. swojego piekarnika. Można też upiec jedno ciasto i przekroić go na pół.

Masa miętowa

Śmietanę ubić i do ubitej dodać tężejącą masę miętową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto.

Przełożenie

ciasto- 1/2 masy- ciasto – 1/2 masy- starta czekolada

mietusek

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *