Ciasto pomarańczowe to nic innego niż ciasto z galaretkami, specjalnie przygotowane dla dzieciaków, które ją uwielbiają.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
Biszkopt jasny
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna – 1 szklanka
- cukier – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa kubusiowa
- kubuś pomarańczowy – 1 litr
- budyń waniliowy – 2 opakowania
- galaretki pomarańczowe – 2 sztuki
- cukier do smaku
Pianka
- śmietana 18% lub 30% – 750 ml
- galaretka cytrynowa – 2 sztuki
- cukier puder do smaku
Galaretka z brzoskwiniami
- galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa – 2 opakowania
- brzoskwinie w puszce – 1 sztuka
Sposób przygotowania
Biszkopt jasny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min. w temp.130 [°C] (każdy piekarnik piecze w innej temp.).
Wszystkie składniki biszkopta dokładnie i długo ubijać, wówczas biszkopt będzie wysoki, puszysty.
Masa kubusiowa
Kubusia przelać do garnka (3 szklanki, 1 szklankę pozostawić do rozpuszczenia budyniu) i zagotować, można dosłodzić do smaku. Budynie rozpuścić w pozostałej szklance kubusia, dokładnie wymieszać i wlać budyń do gotującego się na wolnym ogniu kubusia, dokładnie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Jeżeli budyń zgęstniał wówczas zdjąć go z ognia i dodać galaretki, również dokładnie mieszając. Gotową masę odstawić do lekkiego wystudzenia.
Pianka
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, dobrze rozmieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić (jeżeli będzie to śmietana 30%- ubije się na sztywno, śmietana 18% nie będzie sztywna), dodać cukier puder do smaku i dokładnie rozmieszać, następnie do śmietany dodać lekko tężejącą galaretkę, ubić wszystko razem i również lekko tężejącą piankę wylać na masę kubusiową.
Galaretka z brzoskwiniami.
Brzoskwinie, delikatnie osuszyć na durszlaku, następnie pokroić w kostkę.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, dodać pokrojone brzoskwinie, lekko przestudzić.
Tężejącą galaretkę wylać na piankę.