Pomarańczowe ciasto

Pomarańczowe ciasto

Ciasto pomarańczowe to nic innego niż ciasto  z  galaretkami, specjalnie przygotowane dla dzieciaków, które ją uwielbiają.

Czas przygotowania – 120 min.

Składniki

Biszkopt jasny

  • jajka – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • cukier – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa kubusiowa

  • kubuś pomarańczowy – 1 litr
  • budyń waniliowy – 2 opakowania
  • galaretki pomarańczowe – 2 sztuki
  • cukier do smaku

Pianka

  • śmietana 18% lub 30% – 750 ml
  • galaretka cytrynowa – 2 sztuki
  • cukier puder do smaku

Galaretka z brzoskwiniami

  • galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa – 2 opakowania
  • brzoskwinie w puszce – 1 sztuka

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 30-40 min. w temp.130 [°C] (każdy piekarnik piecze w innej temp.).
Wszystkie składniki biszkopta dokładnie i długo ubijać, wówczas biszkopt będzie wysoki, puszysty.

Masa kubusiowa

Kubusia przelać do garnka (3 szklanki, 1 szklankę pozostawić do rozpuszczenia budyniu) i zagotować, można dosłodzić do smaku. Budynie rozpuścić w pozostałej szklance kubusia, dokładnie wymieszać i wlać budyń do gotującego się na wolnym ogniu kubusia, dokładnie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Jeżeli budyń zgęstniał wówczas zdjąć go z ognia i dodać galaretki, również dokładnie mieszając. Gotową masę odstawić do lekkiego wystudzenia.

Pianka

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, dobrze rozmieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić (jeżeli będzie to śmietana 30%- ubije się na sztywno, śmietana 18% nie będzie sztywna), dodać cukier puder do smaku i dokładnie rozmieszać, następnie do śmietany dodać lekko tężejącą galaretkę, ubić wszystko razem i  również lekko tężejącą piankę wylać na masę kubusiową.

Galaretka z brzoskwiniami.

Brzoskwinie, delikatnie osuszyć na durszlaku, następnie pokroić w kostkę.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, dodać pokrojone brzoskwinie, lekko przestudzić.

Tężejącą galaretkę wylać na piankę.

Pomarańczowe ciasto

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *