Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia

Nie było za bardzo czasu na pieczenie, ale słodkie chodziło za mną, dlatego też doskonałe ciasto bez pieczenia a może nawet deser. Rafaello, bo bardzo kokosowe, przygotowane na krakersach.

Czas przygotowania – 30 min.
Czas gotowania: 5minuty

SKŁADNIKI

  • mleko – 1,5 litra
  • budyń kokosowy lub waniliowy – 4 opakowania
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 6 łyżek
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier kryształ – 1,5 – 2 szklanki
  • masło – 2 kostki (400 g)
  • kokos – 250 g
  • krakersy – 3 duże opakowania (2,5 opakowania)
  • alkohol do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Połowę mleka przelać do garnka i zagotować. W między czasie do pozostałego mleka dodać budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko dokładnie zmiksować na jednolita konsystencję surowego budyniu.

Do gotującego się mleka wlać budyń i gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje.

Otrzymany budyń przelać do miski, salaterki, przykryć folia aluminiową (aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na budyniu) i odstawić do wystygnięcia.

Budyń i masło przed utarciem położyć w jednym miejscu aby miały temp. pokojową.

Masło utrzeć na puszystą biała masę, i stopniowo po łyżce dodawać wystudzony budyń, ciągle ucierać. Dodać alkohol do smaku.

Na koniec do utartej masy dodać kokos 200 g (najlepiej drobny) i wszystko wymieszać. Masę podzielić na 4 równe części.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę krakersów na dnie, rozprowadzić pierwszą część masy, nakryć kolejna warstwa krakersów i powtarzać czynność do wyrobienia masy. Wierzch posypać kokosem

Rafaello bez pieczenia Rafaello bez pieczenia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *