Nie było za bardzo czasu na pieczenie, ale słodkie chodziło za mną, dlatego też doskonałe ciasto bez pieczenia a może nawet deser. Rafaello, bo bardzo kokosowe, przygotowane na krakersach.
Czas przygotowania – 30 min.
Czas gotowania: 5minuty
SKŁADNIKI
- mleko – 1,5 litra
- budyń kokosowy lub waniliowy – 4 opakowania
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 6 łyżek
- jajka – 2 sztuki
- cukier kryształ – 1,5 – 2 szklanki
- masło – 2 kostki (400 g)
- kokos – 250 g
- krakersy – 3 duże opakowania (2,5 opakowania)
- alkohol do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Połowę mleka przelać do garnka i zagotować. W między czasie do pozostałego mleka dodać budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko dokładnie zmiksować na jednolita konsystencję surowego budyniu.
Do gotującego się mleka wlać budyń i gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Otrzymany budyń przelać do miski, salaterki, przykryć folia aluminiową (aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na budyniu) i odstawić do wystygnięcia.
Budyń i masło przed utarciem położyć w jednym miejscu aby miały temp. pokojową.
Masło utrzeć na puszystą biała masę, i stopniowo po łyżce dodawać wystudzony budyń, ciągle ucierać. Dodać alkohol do smaku.
Na koniec do utartej masy dodać kokos 200 g (najlepiej drobny) i wszystko wymieszać. Masę podzielić na 4 równe części.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę krakersów na dnie, rozprowadzić pierwszą część masy, nakryć kolejna warstwa krakersów i powtarzać czynność do wyrobienia masy. Wierzch posypać kokosem