Kolejny pomysł na roladę biszkoptową z sezonowymi truskawkami. Można dodać inne owoce.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt
- jajka – 4 sztuki
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- mąka pszenna – 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Krem
- gotowy krem do tortów śmietankowy – 1 opakowanie
- mleko – 300 ml
- masło – 100 g
- truskawki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ciągle ubijać, dodać żółtka i ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Po upieczeniu ciasto wytrącić na ściereczkę, ręcznik i na gorąco zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić roladę w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Truskawki obrać z szypułek, wypłukać i osuszyć.
Mleko mocno schłodzić.
Krem wymieszać wraz z zimnym mlekiem i ubić na sztywny krem, postępować według instrukcji na opakowaniu kremu, następnie dodać masło i ubić wraz z kremem.
Roladę bardzo delikatnie rozwinąć, nałożyć krem i równomiernie rozsmarować, ułożyć truskawki (można w rożny sposób, wzdłuż najdłuższego końca lub pokroić je drobno i poukładać na całym kremie). Całość ponownie zwinąć.
Gotowa roladę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą.