Rolada z kremem i truskawkami

Rolada z kremem i truskawkami

Kolejny pomysł na roladę biszkoptową z sezonowymi truskawkami. Można dodać inne owoce.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • jajka – 4 sztuki
  • cukier kryształ – 1/2 szklanki
  • mąka pszenna – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

Krem

  • gotowy krem do tortów śmietankowy – 1 opakowanie
  • mleko – 300 ml
  • masło – 100 g
  • truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i ciągle ubijać, dodać żółtka i ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.

Po upieczeniu ciasto wytrącić na ściereczkę, ręcznik i na gorąco zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić roladę w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.

Truskawki obrać z szypułek, wypłukać i osuszyć.

Mleko mocno schłodzić.

Krem wymieszać wraz z zimnym mlekiem i ubić na sztywny krem, postępować według instrukcji na opakowaniu kremu, następnie dodać masło i ubić wraz z kremem.

Roladę bardzo delikatnie rozwinąć, nałożyć krem i równomiernie rozsmarować, ułożyć truskawki (można w rożny sposób, wzdłuż najdłuższego końca lub pokroić je drobno i poukładać na całym kremie). Całość ponownie zwinąć.

Gotowa roladę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą.

Rolada z kremem Rolada truskawkowa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *