Sernik w cieście amoniakowym czyli ciasto amoniakowe przekładane serem smażonym.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Ciasto amoniakowe
- margaryna – 200 g
- cukier puder – 200 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 250 g
- jaja – 6 sztuk
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- amoniak – 1 łyżeczka
Masa serowa
- margaryna – 1/2 kostki
- cukier – 1 szklanka
- ser biały – 1 kg
- budynie waniliowe – 3 opakowania
- sok z cytryny – do smaku
- jaja – 4 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na dużą blachę.
Margarynę dokładnie utrze na puch, dodać cukier puder, dalej ucierać na puszystą masę, dodać żółtka dalej ucierać, następnie mąkę z proszkiem i amoniakiem i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Na koniec ubić białka na sztywno i dodać do masy, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec.
Masa serowa
Ser zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa lub raz przez bardzo drobne sitko.
Margarynę roztopić w garnku (najlepiej garnek z podwójnym dnem) dodać cukier i ser, następnie dodać całe jajka i wszystko dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Całość smażyć do momentu aż zacznie wrzeć (bulgotać), trzeba pilnować aby się nie przypaliło. Do masy dodać wyciśnięty sok z cytryny.
Na koniec masę zdjąć z palnika, dodać budynie i całość dokładnie zmiksować aby budyń nie utworzył grudek i jeszcze raz całość zagotować pamiętając aby masę mieszać. Masę serową odstawić do lekkiego ostygnięcia ale nie może być całkiem zimna, lekko tężejącą, wylać ja na ciasto i przyłożyć drugim. Wierzch udekorować polewą lub cukrem pudrem.