Sernik w cieście amoniakowym

Sernik w cieście amoniakowym

Sernik w cieście amoniakowym czyli ciasto amoniakowe przekładane serem smażonym.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

Ciasto amoniakowe

  • margaryna – 200 g
  • cukier puder – 200 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 250 g
  • jaja – 6 sztuk
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • amoniak – 1 łyżeczka

Masa serowa

  • margaryna – 1/2 kostki
  • cukier – 1 szklanka
  • ser biały – 1 kg
  • budynie waniliowe – 3 opakowania
  • sok z cytryny – do smaku
  • jaja – 4 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przepis na dużą blachę.

Margarynę dokładnie utrze na puch, dodać cukier puder, dalej ucierać na puszystą masę, dodać żółtka dalej ucierać, następnie mąkę z proszkiem i amoniakiem i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.

Na koniec ubić białka na sztywno i dodać do masy, dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia i upiec.

Masa serowa

Ser zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa lub raz przez bardzo drobne sitko.

Margarynę roztopić w garnku (najlepiej garnek z podwójnym dnem) dodać cukier i ser, następnie dodać całe jajka i wszystko dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Całość smażyć do momentu aż zacznie wrzeć (bulgotać), trzeba pilnować aby się nie przypaliło. Do masy dodać wyciśnięty sok z cytryny.

Na koniec masę zdjąć z palnika, dodać budynie i całość dokładnie zmiksować aby budyń nie utworzył grudek i jeszcze raz całość zagotować pamiętając aby masę mieszać. Masę serową odstawić do lekkiego ostygnięcia ale nie może być całkiem zimna, lekko tężejącą, wylać ja na ciasto i przyłożyć drugim. Wierzch udekorować polewą lub cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *