Bardzo dobry sernik o kremowej konsystencji z lekką nutą czekolady i zapachu pomarańczy.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Spód
- herbatniki – 150 g
- migdały – 50 g
- masło – 80 g
- cukier kryształ – 2 łyżki
Masa serowa
- ser biały – 1 kg
- cukier kryształ – 250 g
- czekolada mleczna – 1 tabliczka
- jajka – 4 sztuki
- śmietana 18 % – 250 ml
- budyń czekoladowy
- skórka z pomarańczy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód
Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć bardzo drobniutko lub zemleć na piasek blenderem. Następnie dodać rozdrobnione płatki migdałów, cukier, wszystko razem wymieszać i dodać roztopione masło. Dokładnie połączyć składniki i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa
Ser zmielić przez maszynkę na bardzo drobnym sitku.
Następnie ser zmiksować z cukrem na gładko, dodać czekoladę (stopioną na parze i lekko ostudzoną), roztrzepane jaja, śmietanę, budyń i skórkę pomarańczową (ja dodaje skórkę pomarańczową własnoręcznej roboty). Dokładnie, lecz niedługo miksować. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylać na schłodzony spód.
Piec około 1,5 godziny, następnie sernik ostudzić, oblać polewą i udekorować.