Sernik Czekoladowy

Bardzo dobry sernik o kremowej konsystencji z lekką nutą czekolady i zapachu pomarańczy.

    Czas przygotowania – 40 min.

SKŁADNIKI

    Spód

  • herbatniki – 150 g
  •  migdały – 50 g
  • masło – 80 g
  • cukier kryształ – 2 łyżki

    Masa serowa

  • ser biały – 1 kg
  • cukier kryształ – 250 g
  • czekolada mleczna – 1 tabliczka
  • jajka – 4 sztuki
  • śmietana 18 % – 250 ml
  • budyń czekoladowy
  • skórka z pomarańczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Spód

Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć bardzo drobniutko lub zemleć na piasek blenderem. Następnie dodać rozdrobnione płatki migdałów, cukier, wszystko razem wymieszać i dodać roztopione masło. Dokładnie połączyć składniki i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa

Ser zmielić przez maszynkę na bardzo drobnym sitku.

Następnie ser zmiksować z cukrem na gładko, dodać czekoladę (stopioną na parze i lekko ostudzoną), roztrzepane jaja, śmietanę, budyń i skórkę pomarańczową (ja dodaje skórkę pomarańczową własnoręcznej roboty). Dokładnie, lecz niedługo miksować. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylać na schłodzony spód.

Piec około 1,5 godziny, następnie sernik ostudzić,  oblać polewą i udekorować.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *