Przepyszny sernik z kulkami kokosowymi obsypanymi kakaem. Inne spojrzenie na tradycyjny sernik.
Czas przygotowanie – 30 min
Składniki
Ciasto czekoladowe
- mąka pszenna – 200 g
- jaja – 1 sztuka
- margaryna Palma – 100 g
- cukier puder – 50 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 2 łyżki
Ser
- ser biały zmielony – 1,5 kg
- cukier puder – 400 g
- jaja – 10 sztuk
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- budyń śmietankowy lub waniliowy – 2 opakowania
- margaryna Palma – 250 g
- cytryna – pół cytryny
Kulki kokosowe
- mleko – 1,5 szklanki mleka
- kokos – 300 g
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- cukier – 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na blaszkę 26×40 cm
Kulki kokosowe
Kulki przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczorem poprzedniego dnia.
Mleko zagotować z cukrem, następnie dodać kokos i mąkę ziemniaczaną, masę dokładnie wymieszać i odstawi do przestygnięcia. Z przestudzonej masy formować kulki (powinny być jednakowej wielkości, u mnie 28 sztuk ułożone jak na zdjęciu) i obficie obsypać kakaem.
Ciasto czekoladowe
Z podanych składników zarobić ciasto na stolnicy, a następnie włożyć na pół godziny do lodówki.
Ser
Cytrynę dokładnie umyć, wyszorować, sparzyć wrzątkiem i wyciągnąć pestki.
Ser biały zmielić przez maszynkę dwa razy lub raz na bardzo drobniutkim sitku. Na koniec mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny wraz ze skórką.
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka utrzeć z cukrem (200 g) na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, potem dodać budyń i proszek do pieczenia.
Na koniec ubić białka na sztywno i dodać cukier – pozostałe 200 g. Tak przygotowane białka dodać do sera i dokładnie wszystko wymieszać.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem dno blaszki, następnie wylać 1/2 sera i ułożyć kulki w równych odstępach i całość zalać pozostałą częścią sera.
Sernik piec około 1,5 godziny w temp. swojego piekarnika.
Wierzch udekorować polewą.