Sernik szachownica

sernik szachownica

SKŁADNIKI

Biszkopt kakaowy

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • budyń waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Ser

  • 12 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 kg sera białego
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek

WYKONANIE

Biszkopt

Białka ubić z cukrem, dodać 4 łyżki wody, żółtka, kakao, mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Całość dokładnie wymieszać i upiec ciasto. Po upieczeniu ciasto przestudzić i podzielić na 8 równych pasków.

Ser

Ser biały zmielić przez maszynkę, (ja mielę raz na bardzo drobniutkim sitku, można zmielić ser dwa razy na grubszym), ważne żeby ser nie miał grudek. Na koniec mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny, cytrynę wcześniej należy umyć oraz usunąć pestki o ile są.

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, potem dodać mąkę pszenną i budyń i proszek do pieczenia, dodać  rodzynki. Białka ubić osobno na sztywną pianę i dodać delikatnie do sera.

W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  ułożyć w odstępach 4 paski ciemnego biszkoptu, wolne przestrzenie wypełnić połową masy serowej. Masę przykrywamy pozostałymi paskami a wolne miejsca wypełniamy reszta masy . Ciasto pieczemy ok. 50-60 min. w temp. swojego piekarnika.

sernik dobry

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *