Inne wydanie sernika. Sernik jest ciastem, które można urozmaicać. Sernik ze słonecznikiem i masą korówkową, dla mnie doskonałe połączenie smaków.
Czas przygotowania – 30 min., pieczenie ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
Sernik
- ser biały – 1,5 kg
- jajka całe – 12 sztuk
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- margaryna – 25 dag
- budyń śmietankowy – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- sok z cytryny
Masa słonecznikowa
- masa krówkowa – 1 puszka
- masło 82% – 1 kostka + 2-3 łyżki
- słonecznik łuskany – 20 dag
- miód – 1 łyżka
Dodatkowo
- bakalie do sernika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ser biały zmielić przez maszynkę, ja mielę raz na bardzo drobniutkim sitku, można zmielić ser dwa razy na grubszym, ważne żeby ser nie miał grudek. Na koniec mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny, ważne aby nie było w niej pestek, cytrynę wcześniej należy umyć.
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, potem dodać mąkę pszenną i budyń i proszek do pieczenia, dodać mieszankę keksową i rodzynki oprószone mąką.
Na koniec dodać ubite białka.
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub herbatnikami. Piec około 1,5 godziny.
Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.
Masa ze słonecznikiem:
Na patelni uprażyć słonecznik, następnie dodać 1 łyżkę miodu i 2-3 łyżki masła. wszystko razem wymieszać odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puszysta masę, dodać stopniowo masę korówkową i ciągle ucierać.
Masę wyłożyć na sernik, na wierzchu rozprowadzić masę ze słonecznikiem, delikatnie przygnieść nożem, widelcem, szpatułką słonecznik.
Całość odstawić do schłodzenia.