Sernik ten jest kremowy, delikatny cytrynowy smak, rozpływa się w ustach. Dodatkowo bakalie w nim zawarte urozmaicają smak i dodają kolorystyki.
Sernik ten to najlepszy jaki dotąd jadłam, ma kremową konsystencję, lekko cytrynowy, delikatny smak. Ja do sernika lubię dodawać owoce kandyzowane, śliwki suszone. Można tez zamiast bakalii dodać pierniki w czekoladzie.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- jajka – 12 sztuk
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- margaryna – 25 dag
- budyń śmietankowego lub waniliowego – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczka
- ser biały – 1,5 kg
- mieszanka keksowa – 1 opakowanie
- rodzynki – 5 dag
- cytryna – sok z połowy cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ser biały zmielić przez maszynkę, ja mielę raz na bardzo drobniutkim sitku, można zmielić ser dwa razy na grubszym, ważne żeby ser nie miał grudek. Na koniec mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny, ważne aby nie było w niej pestek, cytrynę wcześniej należy umyć.
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, potem dodać mąkę pszenną i budyń i proszek do pieczenia, dodać mieszankę keksową i rodzynki oprószone mąką.
Na koniec dodać ubite białka.
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub herbatnikami. Piec około 1,5 godziny.